Трамп пропонує провести саміт G7 після виборів і хотів би запросити Путіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Трамп пропонує провести саміт G7 після виборів і хотів би запросити Путіна

Пресслужба президента росії

Президент США Дональд Трамп запропонував провести саміт «Великої сімки» (G7) після президентських виборів у США і не проти запросити на нього президента Росії Володимира Путіна. Про це Трамп заявив на брифінгу у Білому домі, повідомляє CNN.

Він зазначив, що на саміт запросили й тих, хто не входить до «Великої сімки». «Я, звичайно б, запросив його [Путіна]. Вважаю, що це важливий фактор. Ми запросимо представників, які не входять до «Великої сімки», — сказав Трамп.

Він зазначив, що розглядає можливість проведення саміту після президентських виборів, які заплановані на листопад. За його словами, США поки не надсилали офіційних запрошень на саміт лідерам інших держав.

Президент США вже не вперше пропонує запросити Путіна на саміт «Великої сімки». У Євросоюзі відкинули його ідею.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що не бачить можливості повернення Росії до G7 найближчим часом. «Причинами виключення Росії були анексія Криму та інтервенція на сході України. Поки в нас немає рішення, я не бачу шансів [на повернення Росії в G7]», — наголосив раніше Маас.

  • G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Росію виключили з «Великої вісімки» у 2014 році — після анексії Криму.
  • У травні Трамп заявив, що відклав саміт G7 на осінь і хоче розширити його за рахунок Росії, Австралії та Індії. Цю ідею не підтримали в ЄС, Британії та Канаді.
  • Сенатори США внесли на розгляд резолюцію проти включення Росії до G7.