Парламент Туреччини схвалив відправку військових в Азербайджан. Це була пропозиція президента Ердогана

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Генасамблея Великих національних зборів Туреччини погодила пропозицію президента Реджепа Ердогана відправити військових в Азербайджан. Про це повідомляє турецьке держагентство Anadolu.

Резолюцію підтримали правляча партія та опозиційні політсили. Проти виступила лише Демократична партія народів.

Проєкт указу за підписом Ердогана подали до парламенту 16 листопада. У тексті документа вказують, що військових відправлять на прохання Азербайджану в рамках спільного з Росією «центру з моніторингу за режимом припинення вогню» в Нагірному Карабаху. Де саме буде розміщено центр — визначатиме Азербайджан.

«У центрі діятимуть військовослужбовці, а за необхідності цивільні фахівці. Робота центру буде спрямована на забезпечення миру і стабільності на Південному Кавказі у світлі кроків щодо забезпечення територіальної цілісності Азербайджану. […] Відправка військових також відповідає національним інтересам Туреччини», — йдеться в тексті документа.

Чисельність військових і терміни дії центру визначатиме адміністрація президента Туреччини. При цьому держагентство нагадує, що відповідно до законодавства Туреччини термін дії місії визначений одним роком.

Нагадаємо, цьому передувало підписання Туреччиною та Росією меморандуму про створення спільного «моніторингового центру для контролю за припиненням вогню» в Нагірному Карабаху. Росія тоді повідомляла, що спільний центр розмістять на території Азербайджану, він має збирати, узагальнювати та перевіряти інформацію про дотримання перемир’я.