Азербайджан дозволив Вірменії відтермінувати передачу одного з районів Нагірного Карабаху

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Азербайджан дозволив Вірменії відкласти на 10 днів передачу йому Кельбаджарського району у Нагірному Карабаху.

Про це повідомив радник президента Азербайджану Хікмет Гаджиєв, передає АЗЕРТАДЖ.

«Однією з вимог заяви є вихід вірмен із Кельбаджару до 15 листопада. Однак вірменська сторона за посередництва Росії звернулася з приводу продовження цього терміну. Погодні умови спричиняють труднощі, у цьому напрямку існує лише одна дорога, збільшилася щільність на дорозі, що викликало труднощі», — пояснив він.

У зв’язку з цим Азербайджан погодився і дозволив продовжити цей термін до 25 листопада. Водночас інші зобов’язання залишаються — Вірменія має передати Агдамський район до 20 листопада, а Лачинський район до 1 грудня.

Також Гаджиєв поскаржився і на те, що вірмени під час виїзду палять свої будинки та вивозять всі культурні пам’ятки і матеріальну спадщину.

«Вони проводили незаконні археологічні розкопки в Агдамі на території, названій ними Тигранакерт. Чиняться спроби відправити до Вірменії все виявлене під час розкопок. Це є порушенням міжнародних законів. Вірменія також розграбувала матеріально-культурну спадщину на окупованих територіях Азербайджану. Ми бачимо збиток, вчинений матеріально-культурним памʼяткам, зокрема мечетям, на окупованих територіях, у мечетях вони навіть тримали свиней», — зазначив він.