Україна засудила Білорусь за смерть мінчанина Бондаренка. У Києві під посольством відбулась акція памʼяті

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україна засудила репресії у Білорусі, що призвели до смерті мінчанина Романа Бондаренка, якого напередодні побили невідомі у балаклавах. Відповідне повідомлення Міністерство закордонних справ зробило у Twitter.

«Радіо Свобода» повідомляє, що у Києві другий день поспіль біля посольства Білорусі відбулась акція памʼяті Бондаренка.

Перша акція відбулася 12 листопада — коли стало відомо про його смерть.

Нагадаємо, 12 листопада у лікарні Мінська помер 31-річний Роман Бондаренко, якого напередодні в тяжкому стані доправили до медиків. Його затримали правоохоронці увечері 11 листопада. Через його смерть Євросоюз пригрозив Білорусі новими санкціями, а у країні нова хвиля протестів. Учасники акції використовують фразу «Я виходжу» — це останнє sms-повідомлення, яке Бондаренко надіслав.

Белсат / Telegram

Він став пʼятим офіційним загиблим. Першим був Олександр Тарайковський, який помер на протестах у Мінську. Другим загиблим вважається 25-річний Олександр Вихор, який помер у Гомелі. Правозахисники повідомляють, що йому відмовили в медичній допомозі, тому правоохоронці не розслідують його смерть. Також МВС Білорусі повідомило про третю смерть. За їхніми даними, жертвою став юнак, на якого 16 серпня у Мінську наїхала машина. Рідні загиблого не вірять у цю версію. Четвертий офіційний загиблий — 43-річний Геннадій Шутов, який помер у військовому госпіталі Мінська від вогнепального поранення у голову під час протестів у Бресті.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.