Слідком Білорусі заявляє про «алкогольну інтоксикацію» у загиблого Бондаренка, але лікарі це спростовують. У країні — нова хвиля протестів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Слідком Білорусі заявляє про «алкогольну інтоксикацію» у загиблого Бондаренка, але лікарі це спростовують. У країні — нова хвиля протестів

tut.by

Слідчий комітет Білорусі заявив, що у 31-річного Романа Бондаренка, який помер напередодні у лікарні після побиття та затримання силовиками, була діагностована «алкогольна інтоксикація». Але медичні документи та лікарі цю інформацію спростовують. Про це повідомляє TUT.by.

«При первинному огляді разом із тілесними ушкодженнями у нього [Бондаренка] діагностовано алкогольну інтоксикацію», — заявили у Слідкомі та додали, що за фактом загибелі проводять перевірку.

У розпорядженні TUT.by є два медичні документи, які повністю спростовують заяву Слідкому. Один з них — документ первинного огляду у приймальному відділенні. У попередньому діагнозі, крім закритої черепної мозкової травми, гострих субдуральних гематом, ударів, медик ставить під питання, але не стверджує: «Алкогольна інтоксикація? Аспіраційна пневмонія?»

При цьому, вже у заключному діагнозі у Бондаренка зазначено — алкоголь в організмі не виявлений.

Видання також наводить коментар лікаря з поясненнями попереднього діагнозу Бондаренка: «Пацієнт надійшов з блювотними масами, тепер уже зрозуміло: це від того, що була гематома в голові. Але при первинному огляді та без аналізів важко сказати […] Чи його били по голові, чи він напився і від цього впав у кому. Тому алкогольна інтоксикація ставиться під питанням, це попередній діагноз […] У Романа в заключному діагнозі етанолу нуль, ніякого алкогольного спʼяніння не було», — наголошує лікар.

Після смерті Бондаренка у країні почалася нова хвиля протестів. Тисячі білорусів почали виходити на вулиці, щоб вшанувати його памʼять. Сьогодні по всій країні оголошений неофіційний траур за загиблим — заплановані хвилина мовчань та ланцюг солідарності. Людей вже почали затримувати силовики.

Нагадаємо, Бондаренка затримали у Мінську увечері 11 листопада. Невідомі в масках приїхали у двір будинку, де він проживає, і почали зрізати біло-червоні прапори та стрічки. Унаслідок цього між ними та місцевими жителями почалися сутички. Згодом з мікроавтобусу, який був поруч, вибігли люди та затримали Бондаренка.

До лікарні він потрапив із Центрального відділення поліції в Мінську — у комі та з тяжкою травмою голови. Медики від самого початку казали, що шансів вижити у Бондаренка дуже мало. Увечері 12 листопада вони повідомили родині, що чоловік помер.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.