Євросоюз пригрозив Білорусі новими санкціями через смерть побитого мінчанина Бондаренка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Євросоюз може ввести нові санкції проти Білорусі через смерть Романа Бондаренка після побиття та затримання силовиками.

Про це йдеться в заяві офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано.

«12 листопада 31-річний Роман Бондаренко помер після кількох годин операції в лікарні Мінська внаслідок серйозних травм, спричинених, за наявними даними, жорстокістю міліціонерів у цивільному», — наголосив він.

Стано назвав загибель чоловіка «обурливим і ганебним результатом дій білоруської влади», яка «прямо і жорстоко репресувала» власне населення, а також «створила середовище, в якому можуть відбуватися такі беззаконні насильницькі дії», ігноруючи не тільки фундаментальні права і свободи білорусів, але й нехтуючи їхніми життями.

Окрім цього, Євросоюз висловив свої співчуття родині та друзям Бондаренка, а також солідарність усім білорусами, які постраждали і продовжують страждати від рук влади після сфальсифікованих президентських виборів.

«Європейський Союз вже ввів санкції щодо 55 осіб, винних у жорстоких репресіях і залякуваннях, і готовий ввести додаткові санкції», — додав Стано, запевнивши, що ЄС засуджує насильство проти протестувальників і очікує, що влада припинить репресії та проведе розслідування щодо порушень.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.
  • Бондаренка затримали в Мінську увечері 11 листопада. Невідомі в масках приїхали у двір його будинку і почали зрізати біло-червоні прапори та стрічки. Це спровокувало сутички з місцевими жителями. Згодом з мікроавтобусу неподалік вибігли люди та затримали Бондаренка. До лікарні він потрапив із Центрального відділення поліції в Мінську — у комі та з тяжкою травмою голови. Увечері 12 листопада медики повідомили родині, що чоловік помер. Після цього країну сколихнула нова хвиля протестів.