Дати місії МВФ будуть відомі після прогресу в трьох ключових питаннях. Одне з них стосується Конституційного суду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Дати перебування місії Міжнародного валютного фонду будуть відомі після вирішення ключових питань. Зараз МВФ обговорює з представниками України три блоки питань — Конституційний суд та антикорупційну діяльність, проєкт бюджету України на 2021 рік та діяльність самого Нацбанку. Про це розповів глава НБУ Кирило Шевченко в інтервʼю «Голос Америки».

Він висловив сподівання, що місія відвідає Україну вже до кінця цього року. «Для того, щоб з’явилися дати, треба досягнути прогресу в усіх блоках питань. Якщо шляхи вирішення питань будуть напрацьовані, й ми з обох сторін почнемо по них рухатись, то я в цьому питанні є оптимістом — в України є всі шанси отримати місію МВФ до кінця цього року», — розповів Шевченко.

Глава НБУ зазначив, що спочатку у МВФ найбільше занепокоєння викликало рішення Конституційного суду, проте реакція президента Володимира Зеленського вплинула на ставлення до ситуації. «Чіткі меседжі, які надав президент, показали, що в України немає іншого шляху, й Україна буде докладати всіх зусиль для того, щоб надалі підтримувати антикорупційну інфраструктуру», — додав Шевченко.

Нагадаємо, премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що співпраці з міжнародними партнерами не завадить ситуація довкола рішень КСУ, оскільки «Україна чітко декларує свої європейські наміри продовжувати антикорупційну реформу».

В той же час, наприкінці жовтня у МВФ підкреслювали, що публічне декларування є важливим кроком уперед у боротьбі з корупцією в Україні, тому воно має залишатися як цілісний елемент антикорупційної системи.