Голова фінкомітету Ради Гетманцев спрогнозував, коли Україна може отримати транш МВФ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Голова фінкомітету Ради Гетманцев спрогнозував, коли Україна може отримати транш МВФ

Pixabay

Україна може отримати черговий транш МВФ у грудні 2020 року.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев 16 вересня в ефірі «Українського радіо».

«Ми повинні були за програмою МВФ отримати транш у вересні, але очевидно, що це не відбудеться. Є надія, що наша команда перемовників досягне результату, і ми отримаємо його у грудні», — сказав він.

За словами Гетманцева, Україна виконала структурні «маяки» для отримання чергового траншу.

«Але у нас заплановані певні рішення на жовтень, на листопад. Наприклад, внесення змін до закону «Про банки та банківську діяльність», в яких уточнено повноваження Національного банку в цій сфері, які додатково врегульовують вимоги та нормативи комерційних банків. Другий момент — дуже суперечлива вимога МВФ, яка є в меморандумі і стосується внесення змін до законодавства щодо статусу Вищої ради правосуддя. Вона передбачає створення певного органу, який би робив оцінку щодо ВРП і персонального складу», — розповів він.

Окрім цього, Гетманцев назвав ще одним зобов’язанням України перед МВФ створення Бюро економічної безпеки, що має з’явитися до кінця року замість податкової міліції, яку повинні ліквідувати.

Зазначимо, законопроєкт ухвалено Верховною Радою в першому читанні.