Лукашенко запевняє, що Білорусь закрила кордони через коронавірус: Ніякої політики тут нема

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко запевняє, що Білорусь закрила кордони через коронавірус: Ніякої політики тут нема

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна ввела заборону на в’їзд іноземців через пандемію коронавірусу. Він стверджує, що рішення тимчасове і не має політичних причин. Про це повідомляє держагентство БеЛТА.

«Так звана нова іспанка захоплює Західну Європу. Тому ми не могли залишити наші кордони для вʼїзду у країну відкритими. […] Ніякої політики тут немає. Рішення серйозне, носить обмежувальний характер. І це тимчасове рішення», — сказав він.

Лукашенко наголошує, що пік захворюваності у країні ще не подоланий, а епідемічна ситуація у світі розвивається «за одним з найбільш негативних сценаріїв».

«Я маю на увазі не рекордні цифри захворюваності в більшості європейських держав. І навіть не повний локдаун у деяких країнах. Очевидно, що шкоди економікам буде завдано серйозної, але зараз думати треба не про це», — додав він.

Нагадаємо, з 1 листопада державний прикордонний комітет Білорусі тимчасово ввів заборону на в’їзд для іноземних громадян і осіб без громадянства. Рішення пояснювали пандемією коронавірусу.

Перед тим, 29 жовтня, Білорусь заборонила в’їзд з Литви, Латвії, України та Польщі, а прикордонники попереджали білорусів на виїзді про неможливість повернутися. У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що вивчають це рішення Білорусі, і обіцяли відреагувати, якщо причиною є не коронавірус, а «велика політика».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.