Білорусь заборонила в’їзд з України, Польщі, Литви та Латвії. Пояснюють пандемією та недружніми діями цих країн

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Сьогодні вдень Білорусь заборонила в’їзд з боку Литви, Латвії, України та Польщі, а прикордонники попередили білорусів на виїзді про неможливість повернутися. Такі раптові обмеження пояснили ситуацією з коронавірусом, повідомляє Onliner.

За інформацією видання, з українського боку на кордоні з Білоруссю вистроїлися десятки машин, яким не давали проїхати. Українські прикордонники пояснили, що їхні білоруські колеги закрили в’їзд через пандемію.

Спочатку обмежили в’їзд з боку Литви та Латвії, а потім — Польщі та України. Прикордонна служба Білорусі отримала такий наказ о 15:00. Через кордон пропускали тільки вантажний транспорт.

Як повідомляє TUT.BY, приблизно о 18:30 білорусам з українського боку кордону все ж дозволили в’їхати, а всім іншим — ні.

У прикордонній службі Білорусі такі заходи назвали «тимчасовим обмеженням на в’їзд» і пояснили «епідемічною обстановкою». При цьому в мінському аеропорті нічого про обмеження не знали — борти надходили на посадку як звичайно. Проїзд з боку Росії також не обмежували, повідомляє NEXTA.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про військове посилення кордонів з Литвою, Латвією, Україною та Польщею через недружні дії цих країн.

«Кордон — це дружба народів. Ви бачите, нам кинули виклик. Яка тут дружба… Але народи не винні. Ми завжди були надійним заслоном для поляків, литовців, латишів і навіть українців на кордоні. Ми не пропускали нікого, нічого. Що іще їм потрібно від нас?» — сказав Лукашенко.

Вчора посол України в Білорусі Ігор Казим говорив у ефірі «Громадського радіо», що режим Лукашенка зачинить кордони, щоб не пускати людей з сусідніх країн саме через протести.

«Враховуючи, що протестні акції тут у Білорусі продовжуються уже 80 день поспіль, прикордонники та інші спецслужби вживають заходів, щоб не допускати на територію Білорусі людей із трьох сусідніх країн, а саме Литви, Польщі й України. Все-таки вони продовжують вважати Україну загрозою», — говорив дипломат.