Міністр Кулеба: Україна намагатиметься зберегти торгово-економічні відносини з Білоруссю, але приєднається до санкції ЄС

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Міністр Кулеба: Україна намагатиметься зберегти торгово-економічні відносини з Білоруссю, але приєднається до санкції ЄС

УНІАН

Між Україною та Білоруссю мають зберегтися торгово-економічні відносини, проте проти тих, хто катував і бив протестувальників, будуть застосовані санкції.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«Приєднання до санкцій — це певний юридичний процес. Я саме сьогодні підписав листа на цю тему, тому процедура триває. Нині на столі у нас приєднання до того санкційного списку ЄС, в якому Олександра Лукашенко немає», — розповів він.

Також Кулеба зазначив, що він особисто не підтримує ідею секторальних санкцій і виступає за збереження торгово-економічних відносин України та Білорусі.

«У нас із Білоруссю дуже глибока та розвинена торгівля. З деяких питань наша торгівля є критично важливою або для білоруської, або для української економіки та безпеки. У нас дуже серйозна взаємодія у військово-технічній сфері. Я вважаю, що хоча політично ми розійшлися з Білоруссю, ніхто не повинен виступати проти добробуту білоруського й українського народів, а цей добробут виникає, зокрема, через спільну торгівлю», — пояснив міністр.

Водночас він наголосив, що у збереженні економічної співпраці є один виняток.

«Якщо ми бачимо, що на якомусь білоруському підприємстві зміцнюється контроль з боку Росії та російських спецслужб, і це підприємство є важливим для України, тоді ми повинні у кожному конкретному випадку оцінювати ризик, який виникає для України», — зауважив Кулеба.

Також очільник МЗС спростував чутки про «нескінченні потоки білорусів, які вʼїжджають до України і просять політичного притулку».

«Немає якогось валу людей, є переїзд людей. Люди облаштовуються, не просячи при цьому про політичний притулок, тому що у нас для білорусів дуже ліберальні умови — вони можуть вільно сюди переїжджати. Для людей створені несприятливі умови у країні, де вони жили, — у Білорусі. Люди шукають собі кращого життя, приїжджають в Україну, ми раді їх вітати», — додав він.