В МЗС обіцяють відреагувати на рішення Білорусі про закриття кордонів, якщо реальною причиною був не коронавірус

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В МЗС обіцяють відреагувати на рішення Білорусі про закриття кордонів, якщо реальною причиною був не коронавірус

Брессонова Ані / УНІАН

Міністерство закордонних справ вивчає рішення Білорусі про закриття кордонів з Україною. У відомстві пообіцяли відреагувати, якщо причиною був не коронавірус, а «велика політика». Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Він нагадав, що білоруська влада пояснила обмеження на в’їзд з України, Польщі та Литви зростанням кількості хворих на коронавірус. Але, попри це, зазначає міністр, не закрила кордони з Росією.

«Ми зараз вивчаємо це рішення, консультуємося з Польщею та Литвою, щоб відреагувати на нього [рішення] належним чином. Це було нічим не спровоковане рішення білоруської сторони [...] Якщо з’ясується, що реальна причина — не COVID-19, а велика політика [...] ми зараз це питання вивчимо і будемо відповідно реагувати», — наголосив Кулеба.

Міністр також розповів, що Україна готова вести діалог з лідерами білоруської опозиції, але перед тим повинна чітко переконатися, якою буде їхня позиція стосовно російської агресії та Криму.

«Ми не будемо втручатися у внутрішні справи Білорусі. Але ми хочемо чітко розуміти, яку політику будуть сповідувати лідери опозиції, якщо вони будуть владою. Тоді я буду готовий з ними зустрічатися, бо те, що вони зараз артикулюють — це ні про що», — додав Кулеба.

Нагадаємо, 29 жовтня вдень Білорусь заборонила в’їзд з напрямку Литви, Латвії, України та Польщі, а прикордонники попередили білорусів на виїзді про неможливість повернутися. Такі раптові обмеження пояснили ситуацією з коронавірусом.