Білорусь закриває кордони для іноземців. Але деяким категоріям дозволить в’їзд

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Білорусь закриває кордони для іноземців. Але деяким категоріям дозволить в’їзд

Мусиенко Владислав / УНИАН

Державний прикордонний комітет Білорусі тимчасово вводить заборону на в’їзд для іноземних громадян і осіб без громадянства. Обмеження почнуть діяти вже з 1 листопада. Рішення пояснюють пандемією коронавірусу.

Попри обмеження в країну все ще можна буде потрапити через аеропорт Мінська. Також заборона не поширюватиметься на деякі категорії іноземців. Зокрема, на громадян Росії, які прямують транзитом у свою країну, а також на іноземців, які прямують транзитом, відповідно до угоди між білоруським урядом та урядом України про спрощений порядок проїзду ділянки дороги Славутич — Чорнобильська АЕС.

Також обмеження не торкнуться таких категорій:

  • іноземців із дипломатичними та службовими паспортами, глав і членів офіційних делегацій;
  • водіїв транспортних засобів при виконанні міжнародних перевезень;
  • іноземців, які є родичами білорусів або мають право на постійне або тимчасове проживання у країні;
  • іноземців, які мають дозвіл на роботу;
  • іноземців, які прямують до важкохворого родича чи на похорон;
  • іноземців, які здійснюють перевезення стовбурових клітин, органів для трансплантації.

Нагадаємо, 29 жовтня Білорусь заборонила в’їзд з Литви, Латвії, України та Польщі, а прикордонники попередили білорусів на виїзді про неможливість повернутися. Такі раптові обмеження пояснили ситуацією з коронавірусом.

Міністерство закордонних справ вивчає це рішення Білорусі і обіцяє відреагувати, якщо причина — не коронавірус, а «велика політика».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію» , про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.