Білорусь не пропускає до країни українців на оплачені операції з трансплантації. У МЗС пообіцяли розібратися

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Білорусь не пропускає до країни українців на оплачені операції з трансплантації. У МЗС пообіцяли розібратися

Мусиенко Владислав / УНИАН

Білоруські прикордонники не пропускають на територію Білорусі громадян України, в яких заплановані та оплачені операції з пересадки нирки в Мінську та Бресті.

Про це повідомляє «Радыё Свабода», посилаючись на розповіді українців.

«30 жовтня о шостій годині ранку ми з дружиною були на кордоні. Наші прикордонники пропустили нас, але попередили, що з білоруської сторони можуть бути проблеми. Ми поїхали до білоруського пункту пропуску, передали документи для перевірки, які підтверджували, що ми їдемо до лікарні здавати аналізи крові, що моя дружина перебуває на гемодіалізі, а я її чоловік. Але після з’ясування ситуації з Мінськом білоруські прикордонники повернули нам документи і відмовили у вʼїзді», — зазначив львів’янин Назар Вус.

За словами чоловіка, його дружина рік чекала на операцію, МОЗ України вже заплатив за пересадку нирки. Жінка, в якої немає обох нирок, 10 років перебуває на гемодіалізі. Через відмову Білорусі їй знову доведеться стояти в черзі, поки знайдеться донор.

Як зазначає видання, пацієнти наразі можуть потрапити до Білорусі лише літаком, оскільки аеропорт Мінська ще не закрили для іноземців, але не всі можуть витримати таку дорогу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вже доручив українському посольству в Білорусі зʼясувати всі обставини ситуації та максимально сприяти її вирішенню.

«Ми докладемо всіх зусиль, аби вирішити вашу проблему», — запевнив він на своїй сторінці у Twitter.

  • З 1 листопада державний прикордонний комітет Білорусі тимчасово ввів заборону на в’їзд для іноземних громадян і осіб без громадянства. Рішення пояснюють пандемією коронавірусу.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.
  • Опівночі 26 жовтня сплив термін Народного ультиматуму, висунутого самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку, який мав заявити про відставку, припинити насильство і звільнити політвʼязнів.