Арахамія обговорить з головою КСУ Тупицьким причини «швидкісного» рішення щодо декларування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія має намір обговорити з головою Конституційного суду Олександром Тупицьким причину «ненормальної роботи суду», зокрема його нехарактерну швидкість прийняття рішень і закриту роботу під час розгляду питання про неконституційність кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Про це Арахамія заявив під стінами КС, передає канал «Україна 24».

Арахамія під час особистої зустрічі хоче отримати від Тупицького пояснення, чому суд працював у «турборежимі». Арахамія вважає дивним таке рішення суддів, оскільки зазвичай, коли Конституційний суд визнавав деякі норми законів неконституційними, він повідомляв парламенту, які саме частини закону були з порушеннями, і давав парламенту три місяці на доопрацювання і усунення порушень.

«Якщо брати електронні декларації, то це було без будь-якого терміну. Для чого це було зроблено? Ви ж знаєте, що кілька кримінальних проваджень існують проти суддів КС і по суті, те що вони скасували — це означає закриття справ [...]. Фактично вони закривали свої спини», — сказав Арахамія.

За його словами, судді могли б самі вирішити кризу, пішовши добровільно у відставку. Однак такий варіант Арахамія бачить малоймовірним. Крім цього, він передбачає, що судді розцінять його візит як «елемент тиску».

Арахамія повідомив, що сьогодні фракція «Слуга народу» проведе засідання за законодавчою ініціативою президента щодо перезавантаження КС.