У НАЗК відреагували на заяву глави Венеційської комісії щодо розпуску КСУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У НАЗК відреагували на заяву глави Венеційської комісії щодо розпуску КСУ

Кравченко Андрій / POOL / УНІАН

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відреагувало на лист голови Венеційської комісії та президента GRECO щодо рішення Конституційного суду. У НАЗК зазначили, що відновлення антикорупційної системи неможливе за умови незмінності рішення КСУ.

НАЗК вважає, що в цій ситуації слід врахувати три таких обставин:

1. КСУ у своєму рішенні порушив Конституцію двічі.

У НАЗК наголошують, що суд втрутився у повноваження парламенту, коли вирішив, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей, а також умисне неподання декларації є надмірним покаранням. Згідно з Конституцією, визначення того, яке діяння є злочином, належить винятково до повноважень законодавчої гілки влади. Це означає, що повернути кримінальну відповідальність за декларування недостовірних відомостей, а також відновити рівність усіх гілок влади, прийнявши новий закон, неможливо.

Конституція встановлює спільне для всіх гілок влади правило — діяти виключно в межах повноважень, у спосіб та на підставах, передбачених нею та законами України. Так, відповідно до Конституції та законів України, КСУ міг приймати рішення лише щодо положень законодавства про запобігання корупції, оскаржені в конституційному поданні. Однак, судді порушили вимоги Конституції та скасували положення закону «Про запобігання корупції», які не оскаржувались у поданні 47 народних депутатів.

2. Заборонено бути суддею у власній справі

У НАЗК наголосили, що, ухвалюючи рішення, судді діяли у власних інтересах. У відомстві нагадали, що тривала процедура притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності трьох суддів КСУ — Мойсика, Сліденка та Завгородньої. Попри це, судді не заявили про відвід, а скасували відповідні норми. А у день ухвалення рішення НАЗК встановило факт недекларування 3,6 млн грн суддею Головатим.

3. КСУ зазначив про неприпустимість контролю подання декларацій та конфлікту інтересів у всіх суддів нарівні з іншими посадовцями. А це суперечить попереднім висновкам Венеційської комісії.

У НАЗК зазначили, що Венеційська комісія у справі про зміни до Судового кодексу у Вірменії зазначає, що перевірка декларацій органом, який не належить до судової влади, є кращим рішенням, ніж створення окремої інституції для суддів. У відомстві процитували це рішення комісії:

«У цьому випадку можливі два рішення: або створити спеціальний орган у рамках судової влади, який буде відповідальним за перевірку фінансових декларацій суддів, або доручити цю функцію зовнішньому органу, який перевіряє декларації всіх публічних службовців».

Нагадаємо, напередодні Венеційська комісія та GRECO звернулися з листом до спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова через законопроєкт про припинення повноважень усього складу суддів Конституційного суду, який ініціював президент Володимир Зеленський. У листі застерегли, що припинення повноважень суддів «є грубим порушенням Конституції та фундаментального принципу розподілу влади».