Венеціанська комісія відреагувала на законопроєкт Зеленського: Звільнення суддів КСУ буде грубим порушенням Конституції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Венеціанська комісія відреагувала на законопроєкт Зеленського: Звільнення суддів КСУ буде грубим порушенням Конституції

Гонтар Володимир / УНІАН

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо та президент GRECO Марін Мрчела звернулися з листом до спікера Верховної Ради через законопроєкт про припинення повноважень всього складу суддів Конституційного суду, який ініціював президент Володимир Зеленський. Про це йдеться у листі, опублікованому на сайті Ради Європи.

Там застерегли, що припинення повноважень суддів «є грубим порушенням Конституції та фундаментального принципу розподілу влади».

«Порушення Конституції, навіть якщо це, можливо, вчиняється з поважної причини, не може призвести до культури конституціоналізму та поваги верховенства закону. Ми розуміємо, що перед вами стоїть дуже серйозне завдання, і не недооцінюємо необхідність своєчасних, твердих і рішучих дій. Тим не менш, ми настійно закликаємо вас зважати на несприятливі, глибокі і довгострокові наслідки для вашої країни можливого поспішного рішення звільнити конституційних суддів», — підкреслили у заяві.

У документі закликають українську владу вивчити можливі альтернативні способи «забезпечення того, щоб боротьба з корупцією відповідно до міжнародних стандартів залишалася пріоритетом» для України.

Про що йдеться в законопроєкті?

Зеленський пропонує нардепам визнати рішення КСУ про неконституційність певних положень закону «Про запобігання корупції» нікчемним і таким, що не створює правових наслідків. Також документ передбачає звільнення усіх суддів Конституційного суду та початок відбору нового складу КСУ.

Водночас у Конституції України визначені конкретні випадки, коли можна звільнити суддів Конституційного суду. Це може бути неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов’язками і подання заяви про відставку.

Також Конституцією закріплено те, що рішення КСУ не підлягають оскарженню та обов’язкові для виконання, тоді як президентський законопроєкт пропонує скасувати це рішення голосуванням у парламенті.

При цьому глава КС заявив, що законопроєкт Зеленського має ознаки конституційного перевороту.

Водночас глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія стверджує що ідею Зеленського про оновлення складу Конституційного суду вже підтримав Європарламент, а також цю пропозицію узгодили з послами країн «Великої сімки».