Вибори президента США: за даними опитувань, Байден випереджає Трампа в усіх ключових штатах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Вибори президента США: за даними опитувань, Байден випереджає Трампа в усіх ключових штатах

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Останні опитування перед президентськими виборами в США демонструють лідерство кандидата від Демократичної партії Джо Байдена. Колишній віцепрезидент випереджає свого опонента від республіканців — чинного президента Дональда Трампа — у чотирьох ключових штатах.

Про це повідомляє The New York Times.

Так, Байдена підтримують штати Аризона, Флорида, Пенсильванія та Вісконсин, які обрали Трампа на виборах 2016 року. Згідно з опитуванням, велика частина людей, які не голосували 4 роки тому, віддадуть свій голос за демократичного кандидата.

Байден утримує перевагу з весни, і відтоді він не поступився Трампу в жодному зі штатів, що вагаються з вибором. Таке відставання вважають для чинного президента критичним, враховуючи, що останній день виборів уже 3 листопада.

Лідерство демократичного кандидата при цьому захищено від сюрпризів наприкінці дня виборів — завдяки процедурі дострокового голосування через пандемію коронавірусу 90 млн американців уже віддали свої голоси.

На тлі похмурих прогнозів для Трампа його кампанія регулярно ставить під сумнів чесність виборів. Чинний президент повторює, що Америка чекатиме на результати виборів тижнями, натякаючи на фальсифікації.

Видання зазначає, що президент зберіг свої позиції серед сільських консерваторів та білих виборців без колезької освіти. У Флориді Трамп дещо збільшив свою підтримку, зокрема серед латиноамериканського населення, яке ще три роки тому називав «ґвалтівниками» та «наркоторговцями».

Жінки, небілі громадяни, містяни та мешканці передмість, молодь, люди похилого віку та виборці, які голосуватимуть вперше — найбільш опозиційні до Трампа верстви населення. Група виборців, що просуває позиції Байдена — це також білі громадяни, які мають освіту, і республіканці, невдоволені політикою Трампа.