«Реєстри закривати не потрібно». У Конституційному суді звинуватили НАЗК у нагнітанні ситуації

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Реєстри закривати не потрібно». У Конституційному суді звинуватили НАЗК у нагнітанні ситуації

Кравченко Андрій / POOL / УНІАН

Заяви Національного агентства із запобігання корупції про те, що влада у країні паралізована, а повноваження антикорупційних органів заблоковані, не відповідають дійсності.

Про це заявив голова Конституційного суду України Олександр Тупицький на брифінгу 30 жовтня.

«Розігнана НАЗК ситуація про те, що тепер усе зупинилося і вони не можуть робити перевірок, і державних службовців не призначатимуть, і все пропало з боротьбою — абсолютно ні», — запевнив він.

За словами Тупицького, проблемні питання блоку боротьби з корупцією було виділено в окреме провадження, щодо якого рішення суд ще не ухвалював.

Зі свого боку суддя КСУ Ігор Сліденко наголосив, що суд не зобов’язував Національне агентство із запобігання корупції закривати Єдиний реєстр електронних декларацій.

«Зміни, які вніс Конституційний суд, елементарно лікуються внесенням змін до чинного законодавства. Це три дні законодавчої роботи. Те, що робив пан Новіков [глава НАЗК] з реєстрами, — це вигадки пана Новікова, щоб інспірувати ситуацію. З рішення КС це не виходить», — сказав він.

Також Сліденко заявив, що керівник НАЗК мав звернутися до КС, «якщо не розумів, що робити».

«Суд дає розʼяснення і написав би пану Новікову, що реєстри закривати не потрібно», — зауважив суддя.

Окремо Сліденко звернув увагу, що у статті 366-1 Кримінального кодексу про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування «невдало прописано формулювання — [його] неможливо було втілити в життя».