НАЗК закриває реєстр декларацій через рішення Конституційного суду. Він перестане працювати вже 28 жовтня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції закриває реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду — о 18 годині 28 жовтня. Про це заявив глава НАЗК Олександр Новіков у коментарі «Українській правді».

Реєстр не працюватиме до тих пір, поки Верховна Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

«Конституційний суд визнав неконституційним доступ громадян до інформації про доходи, видатки і майно як себе, так і всіх осіб, які отримують зарплату за рахунок податків України. Не буде реєстру декларацій», — зазначив він.

Новіков вважає, що рішення КСУ «повертає» Україну не у 2013 рік, а у 1991-ий, коли не існувало антикорупційного законодавства. «Воно повністю скасовує всі механізми запобігання корупції, які були вибудувані за роки незалежності», — підкреслив він.

27 жовтня Велика палата КСУ визнала неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування, а також окремі положення закону «Про запобігання корупції», які стосуються повноважень НАЗК. Суд вирішив, що неконституційними є моніторинг способу життя, запобігання конфлікту інтересів та перевірка декларацій. Також судді вважають неконституційними права НАЗК вносити приписи, мати доступ до реєстрів та звертатися до суду у разі виявлення порушень. Окремо КСУ визнав неконституційним і ведення реєстру електронних декларацій та його оприлюднення.

Нагадаємо, суд розглядав справу за поданням 47 нардепів (більшість з них — представники «Опозиційної платформи — За життя»).