Голова НАЗК: Це називається узурпація державної влади. Конституційний суд має захищати Конституцію, а він сам її порушив

Автори:
Оксана Коваленко, Катерина Кадакова
Дата:
Голова НАЗК: Це називається узурпація державної влади. Конституційний суд має захищати Конституцію, а він сам її порушив

Кабінет міністрів України / УНІАН

Судова влада і Конституційний суд своїми останніми рішеннями порушили Конституцію, яка захищає громадян, і фактично узурпували державну владу.

Про це заявив голова НАЗК Олександр Новіков в інтерв’ю «Бабелю».

«Конституційний суд, і взагалі судова влада, як ми бачимо з останніх рішень, вже підмінила собою не тільки виконавчу владу, забороняючи діяльність цілих авіакомпаній, а й парламент. Конституційний суд прямо без всяких обґрунтувань написав: «Ми вважаємо, що неподання декларації або брехня в декларації на десятки мільйонів — не злочин». Це називається узурпація державної влади», — наголосив він, зауваживши, що в Україні стався унікальний випадок, коли орган, який має захищати конституційний лад, його руйнує.

Також Новіков заявив, що буде присутнім на закритому засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський через рішення суду.

  • 27 жовтня Велика палата КСУ визнала неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування, а також окремі положення закону «Про запобігання корупції», які стосуються повноважень НАЗК.
  • В Офісі президента пообіцяли, що Володимир Зеленський скористається правом на законодавчу ініціативу, щоб спробувати повернути відповідальність посадових осіб і суддів за недостовірне декларування доходів.
  • Через рішення суду НАЗК закрив реєстр декларацій — він перестав працювати вже 28 жовтня. 29 жовтня президент Зеленський скликав екстрену нараду РНБО.