«Коронавірусні пальці». Учені дослідили нові симптоми та довготривалі ефекти хвороби

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Деякі хворі на коронавірус стикаються з довготривалими проблемами шкіри, які спричинює інфекція. Дослідники Массачусетської загальної лікарні США вивчили такі прояви, як висипи, кропив’янка та набряки пальців ніг, і встановили, що в деяких випадках вірус має вплив на здоровʼя шкіри.

Про це повідомляє Forbes.

Дослідники встановили, що у деяких пацієнтів проблеми зі шкірою можуть тривати до п’яти місяців, однак у середньому вони зникають за 12 днів. Отже, у певних випадках можно говорити про «довготривалий COVID».

Довготривалі симптоми можуть бути різними за важкістю і включають такі шкірні проблеми, як висипи, кропив’янка. Інколи виникає «обмороження» пальців ніг — так звані «коронавірусні пальці», тривале запалення, що розвивається за 1—4 тижні після інфікування та може тривати місяцями.

Зазвичай пальці ніг набрякають і червоніють, а згодом стають фіолетовими. Як зазначає Sky News, деякі пацієнти з таким «обмороженням» потребують госпіталізації, проте в більшості випадків ефект проходить за кілька тижнів.

Лікарі дослідили близько тисячі випадків довготривалих симптомів коронавірусу в 39 країнах, щоб краще зрозуміти запальні процеси як реакцію організму на інфекцію. Більшість пацієнтів одужують від коронавірусу за кілька тижнів, але з’являється все більше свідчень того, що у деяких людей розвиваються довготривалі захворювання.

«Шкіра може стати видимим індикатором запалення, яке виникло в іншій частині організму», — пояснила одна з керівниць дослідження доктор Естер Фрімен.

Наразі про справжні масштаби таких ускладнень відомо дуже мало, але нове дослідження підтверджує більш ранні висновки про те, що коронавірус може бути циклічною хворобою, що рухається по системах організму. Воно також демонструє, що ця інфекція здатна зачепити різні частини тіла.

Утім, щоб вивчити всі довготривалі наслідки коронавірусу, можуть знадобитися роки.