Дослідження: Хвиля COVID-19 в Європі повʼязана з новим штамом коронавірусу. Його вперше виявили в Іспанії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дослідження: Хвиля COVID-19 в Європі повʼязана з новим штамом коронавірусу. Його вперше виявили в Іспанії

Barcroft Media / Contributor

Більшість нових випадків COVID-19 в Європі повʼязана із мутованим штамом коронавірусу, який був виявлений влітку в Іспанії та поширився на континенті протягом літа завдяки туристам.

Про це пише Business Insider.

Такого висновку дійшли фахівці Базельського університету, Вищої технічної школи Цюриха та іспанського проєкту SeqCOVID. Штам, який отримав назву 20A.EU1, уперше виявили в червні у сільськогосподарських робітників на північному сході Іспанії. Після цього завдяки туристам він став поширюватися, і до жовтня цей варіант вже виявили у 12 країнах континенту, а також в Гонконзі та Новій Зеландії.

Учені вважають, що відпочивальники, які повернулися з Іспанії, зіграли значну роль в поширенні вірусу в Європі. Наприклад, чотири з пʼяти нових випадків зараження вірусом у Великій Британії викликані саме цим штамом.

Команда дослідників додала, що варіант може бути більш заразним, ніж звичайний штам SARS-CoV-2, але поки «вкрай складно» визначити, чому цей варіант поширюється так швидко. «Темпи поширення 20A.EU1 в Європі означають, що керівних принципів і обмежень для літніх поїздок у цілому було недостатньо, щоб запобігти подальшій передачі вірусу», — заявили вчені.

  • Раніше повідомлялося, що коронавірус SARS-CoV-2 мутував і став більш заразним, активно поширюючись світом та інфікуючи дедалі більше людей. Водночас летальність від викликаної ним коронавірусної хвороби суттєво знизилася.
  • Перед цим стало відомо, що через мутації коронавірусу його заразність за останні кілька місяців зросла на понад 30%. Дані нового міжнародного дослідження показали, що поширений нині штам вірусу став на 31% більш заразним, ніж у березні. Тоді кожен хворий в середньому інфікував трьох здорових людей, сьогодні — вже чотирьох.