Дослідження: Захист усього 5% людей із групи ризику зменшить смертність від коронавірусу на 75%

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Якщо повністю уберегти від зараження коронавірусом хоча б перші 5% людей із групи ризику, це дозволить зменшити загальну смертність від хвороби на цілих 75%.

Про це йдеться в дослідженні Оксфордського університету.

Учені проаналізували дані восьми мільйонів пацієнтів і з’ясували, що на початку пандемії близько 76% смертельних випадків сталися саме серед 5% людей із імовірних груп ризику.

«Ця модель дозволить розробити клінічні рекомендації, щоб люди могли дотримуватися відповідних заходів захисту від COVID-19», — зазначила професорка Джулія Хипислі-Кокс.

За словами іншого професора, спеціаліста з епідемічних захворювань Единбурзького університету Марка Вулхауса, такі результати можуть допомогти фахівцям виявити найбільш вразливі до коронавірусу групи та, захистивши їх, значно знизити навантаження на медичну систему.

«Для нас це означає, що тепер ми можемо наперед визначити цих найбільш вразливих людей, для яких ризик захворіти більший у 50 разів, аніж для решти 95%. Цей результат підтверджує концепцію цільового блокування: якщо знайти способи захисту цих 5%, наприклад регулярне тестування їхніх найближчих контактів, тоді це б суттєво полегшило роботу для системи охорони здоровʼя в цілому», — пояснив він.

  • У світі спостерігається стрімке падіння смертності від коронавірусу, що свідчить про збільшення шансів на виживання для пацієнтів серед усіх вікових груп. Відповідно до даних науковців, спершу шанси пацієнтів померти від ускладнень коронавірусу становили 25,6%, а зараз вони знизилися до 7,6%.
  • За останній тиждень у світі число заражених коронавірусом зросло на понад 2,4 мільйона осіб, що є найвищим щотижневим показником з початку пандемії. За цей час від коронавірусу померли понад 36 тисяч осіб. Найважча ситуація спостерігається в Північній і Південній Америці. У цьому регіоні за тиждень заразилися понад 798 тисяч осіб, а загальне число інфікованих перевищило 18,8 мільйона.