Очільник НАЗК: Суддя Головатий виступив проти рішення КСУ, щоб приховати свої дії

Автори:
Оксана Коваленко, Катерина Кадакова
Дата:
Очільник НАЗК: Суддя Головатий виступив проти рішення КСУ, щоб приховати свої дії

Палінчак Михайло / УНІАН

Заступник голови Конституційного суду Сергій Головатий не підтримав рішення КСУ щодо неконституційності статті Кримінального кодексу про покарання за недостовірне декларування, намагаючись приховати свої дії.

Про це заявив голова НАЗК Олександр Новіков в інтерв’ю «Бабелю».

«Бенефіціаром цього процесу є суддя Головатий. Він отримує зарплату понад 250 тисяч гривень на місяць. Загалом отримав понад 4 мільйони гривень, а задекларував тільки 800 тисяч», — розповів він.

За словами Новікова, НАЗК розпочало перевірку доходів судді 28 серпня, коли навіть не було відомо про це конституційне подання нардепів.

«Я не визначаю, кого і коли ми перевіряємо. Є навантаження на працівника. Все інше комп’ютер розподіляє. Є черговість [перевірок]: президент, прем’єр-міністр, міністри, заступники міністрів, судді Конституційного суду і судді Верховного суду. Тобто закінчились перевірки одних, і автоматом комп’ютер підтягує наступні. Тут навіть людського фактора немає», — пояснив голова антикорупційного агентства та уточнив, що перевірки щодо більшості суддів КСУ були в травні.

На думку Новікова, критика Головатим рішення суду є «спокутою за те, що він не допустив представників президента і Верховної Ради до засідання КСУ».

«Він головував на тому засіданні, на якому Конституційний суд закрив цей розгляд від суспільства (перейшов з усного у письмове провадження). Це він забезпечив, що суд так швидко за два місяці ухвалив рішення, тоді як інші конституційні подання лежать там по пʼять-шість років», — додав голова НАЗК.