Заступник голови КСУ заявив, що не підтримав рішення, і пояснив чому: «Юридично необґрунтоване»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Заступник голови Конституційного суду Сергій Головатий заявив, що не підтримав рішення КСУ, яким визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу щодо покарання за недостовірне декларування. Він вважає його «юридично необґрунтованим».

Його заяву оприлюднили на сайті КСУ як «розбіжну думку».

Головатий нагадав, що ця стаття встановляє кримінальну відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей або умисне неподання ним декларації. Тому, зазначає він, юридична конструкція статті чітко вказує на те, що субʼєкт декларування нестиме відповідальність виключно за умови, якщо на момент подання декларації він знав про недостовірний характер внесених відомостей.

Крім того, нагадує суддя, за подання недостовірних даних встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність. У статті, підкреслює він, встановлені межі настання кримінальної відповідальності — якщо відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінумумів для працездатних осіб. На підставі цього критерію й відбувається розмежування між притягненням особи до кримінальної відповідальності.

«Отже, висновок суду про неконституційність кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей вважаю юридично необґрунтованим», — підсумував Головатий.

В той же час, раніше у НАЗК заявили, що виявили ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів — у самого Сергія Головатого та його колеги Ірини Завгородньої. Зокрема, у декларації Головатого за 2019 рік виявили 3,6 млн грн недостовірних відомостей.

  • Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд на чолі з Тупицьким визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування, а також окремі положення закону «Про запобігання корупції», які стосуються повноважень НАЗК. Суд розглядав цю справу за поданням 47 нардепів (більшість з них — представники «Опозиційної платформи — За життя»).
  • Через рішення суду НАЗК закриває реєстр декларацій — він перестав працювати вже 28 жовтня.