Другий суддя Конституційоного суду виступив проти рішення щодо актикорупційної реформи

Автор:
Костя Войтенко
Дата:

Суддя Конституційного суду Василь Лемак виступив проти рішення щодо закону про запобігання корупції та про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Його позиція опублікована 29 жовтня на сайті КС.

Напередодні проти виступив ще один суддя — Сергій Головатий.

Лемек у пояснені підкреслив, що принципово не погоджується із «запереченням ідеї криміналізації» недостовірного декларування. «Контроль за законністю доходів та майнового стану суддів з боку створених на підставі законів України органів виконавчої влади безпосередньо не є втручанням у незалежність суддів і судів», — впевнений він.

Лемек зазначив, що остаточне рішення Конституційного суду неналежно обґрунтоване. Він також вважає, що КС повинен був відмовитися від розгляду питань антикорупційної реформи, оскільки вони «не лише чітко належать до конституційних повноважень парламенту, а й у принципі не можуть бути встановлені за допомогою юридичних аргументів у судовому процесі».

Дії КС Лемек назвав «судовим активізмом», оскільки суд не дав парламенту часу для прийняття необхідних законів для недопущення «законодавчої паузи».