Секретар РНБО Данілов заявив про загрозу для нацбезпеки через дії «певних органів влади»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Секретар РНБО Данілов заявив про загрозу для нацбезпеки через дії «певних органів влади»

Юлія Вебер / «Бабель»

Секретар Ради національної безпеки та оборони заявив, що окремі дії органів державної влади несуть загрозу для нацбезпеки. Про це він написав у Facebook.

«Рішення певних органів державної влади мають антидержавний і антиконституційний характер. Вважаю, що їх окремі дії несуть загрозу національній безпеці України», — заявив Данілов і не уточнив, про які саме органи влади він пише.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування, а також окремі положення закону «Про запобігання корупції», які стосуються повноважень НАЗК.

Міністр юстиції Денис Малюська пояснив, що за декларування недостовірної інформації (або ж недекларування) доведеться карати «більш м’яко» — через адміністративну відповідальність. Міністр наголосив, що Конституційний суд не скасовував саме електронне декларування або ж кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Так само залишився діяти і електронний реєстр декларацій, хоча доступ до його даних обмежили.

Також на думку суддів Конституційного суду, повноваження НАЗК моніторити спосіб життя суддів та перевіряти їхні декларації — це порушення розподілу повноважень серед гілок влади. Малюська зазначив, що Рада та експерти напрацюють законопроєкт про механізм, який буде контролювати статки та витрати тільки суддів.