«Новини погані, але є світло у кінці тунелю». Міністр юстиції Малюська пояснив рішення Конституційного суду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Новини погані, але є світло у кінці тунелю». Міністр юстиції Малюська пояснив рішення Конституційного суду

Facebook / Denis Malyuska

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Конституційний суд скасував усі ключові антикорупційні повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Про це він написав у Facebook.

Конституційний суд зазначив, що вплив НАЗК (як органу виконавчої влади) на суди (як органи судової влади) є неконституційним, тому й скасував усі ключові повноваження Нацагентства.

«Якщо коротко, новини погані, але могло бути гірше, і світло у кінці тунелю точно є», — заявив він.

Також КСУ зазначив, що кримінальна відповідальність за декларування недостовірних відомостей є надмірною — і таку відповідальність теж скасував. Малюська зазначив, що декларування недостовірної інформації (або ж недекларування) доведеться карати «більш м’яко» — через адміністративну відповідальність.

Міністр наголосив, що Конституційний суд не скасовував саме електронне декларування або ж кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Так само залишився діяти і електронний реєстр декларацій, хоча доступ до його даних обмежили.

«Що буде далі? Ми (Верховна Рада, Офіс президента, уряд та експертна спільнота) досить швидко напрацюємо законопроєкт, яким обмежимо (або взагалі виключимо) вплив НАЗК на суддів. Скоріш за все, судді отримають свій окремий механізм контролю за статками та витратами, який не буде поступатися НАЗК. Тобто антикорупційний контроль за суддями буде збережено», — спрогнозував міністр юстиції та наголосив, що дію норм антикорупційного законодавства відновлять.

Нагадаємо, на думку суддів Конституційного суду, повноваження НАЗК моніторити спосіб життя суддів, перевіряти їхні декларації та встановлювати конфлікт інтересів — це порушення розподілу повноважень серед гілок влади. КСУ вирішив, що органи контролю за суддями мають існувати всередині судової системи, а НАЗК є органом виконавчої влади, що може використовуватися як спосіб впливу однієї гілки влади на іншу.