«Хто доручив вам вирішувати, що можна чути народу?» Сенат США обговорив цензуру в інтернеті з керівниками Twitter, Google і Facebook

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Вашингтоні в Сенаті США 28 жовтня відбулися слухання щодо права інтернет-компаній обмежувати доступ до контенту, який вони вважають дискримінаційним чи непристойним, а також щодо відповідальності компаній за контент, який розміщують користувачі.

За даними агентства Reuters, у засіданні взяли участь глава Facebook Марк Цукерберг, глава Twitter Джек Дорсі та глава Google Сундар Пічаї.

Чинна редакція статті 230 не влаштовує ані республіканців, ані демократів, проте з різних причини. Так, перші хочуть покласти на компанії більше відповідальності за управління контентом і цензуру на своїх платформах, зокрема, вони підозрюють Twitter і Facebook в навмисному заниженні постів консервативного спрямування.

Одним із найактивніших критиків Twitter є сенатор-республіканець Тед Круз, який під час засідання Сенату накинувся на Дорсі.

«Хто, чорт забирай, обрав вас і доручив вам вирішувати, що дозволено повідомляти ЗМІ і що дозволено чути американському народу?» — запитав він.

Водночас демократи прагнуть ввести відповідальність компаній за поширення дезінформації та політичної реклами, що вводить в оману.

Керівники Google, Twitter і Facebook заявили, що 230-а стаття має ключове значення для свободи слова в інтернеті, і її скасування змусить людей переглянути принципи спілкування в мережі. Однак також вони погодилися з тим, що компанії повинні нести відповідальність за контент, якщо самі є видавцями.

Президент США під час засідання написав у своєму Twitter, що в США немає свободи слова, існує тиск, а також фейкові новини.

«За останні два тижні стало відомо так багато про те, наскільки корумповані наші ЗМІ, а тепер і високі технології, які, можливо, навіть гірші. Скасувати розділ 230», — закликав він.

  • 14 жовтня газета New York Post опублікувала нібито листування Хантера Байдена з високопосадовцем української компанії Burisma Вадимом Пожарським. У ній ішлося, що Джо Байден, будучи віцепрезидентом США, у 2015 році завдяки синові зустрічався з Пожарським, хоча пізніше стверджував, що таких контактів у нього ніколи не було.
  • Того ж дня NYP опублікували другу порцію «компромату» на Хантера Байдена, в якому йдеться про його звʼязки з китайськими чиновниками, а також присутні його фотографії у стані наркотичного спʼяніння. За інформацією видання, матеріали знайшли на забутому в сервіс-центрі ноутбуці, який нібито належав Байдену-молодшому.
  • Facebook видалила сторінку депутата Верховної Ради Андрія Деркача після анонсу чергової порції «компромату» на сімʼю Байдена.
  • Згідно з дослідженням американської організації German Marshall Fund Digital, що вивчає публічну політику, загальна кількість переходів з Facebook на сайти з фейками і оманливим контентом зросла на 242% в період між передвиборчими кампаніями в США 2016 і 2020 років.
  • На початку вересня Facebook видалила мережу облікових записів і сторінок, повʼязаних із російською «фабрикою тролів». Акаунти використовували для поширення ворожнечі після президентських виборів 2016 року у США.