У Білорусі масово відраховують студентів з університетів за участь в акціях протесту — до цього керівництво вишів закликав Лукашенко

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Білорусі з університетів почали відраховувати студентів та звільняти викладачів за участь у акціях протесту проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Про це повідомляють численні білоруські Telegram-канали.

Так, за даними каналу «Мирный БГУИР», у Білоруському державному університеті інформатики та радіоелектроніки вже склали список з 65 студентів (на яких раніше були оформлені протоколи), яких збираються відрахувати з вишу.

За даними Onliner, з Брестського державного технічного університету відрахували вже 9 студентів. З Білоруського державного університету культури і мистецтв відраховують 18 студентів.

За даними каналу страйкому БДУКМ, вчора цих студентів запросили написати пояснювальні записки, а вже сьогодні вранці їхні перепустки були заблоковані.

З Білоруського державного медичного університету відрахували 20 студентів, їм вже вручили накази. Низка інших студентів збирають підписи під проханням не відраховувати людей.

Також із Мінського державного лінгвістичного університету звільнили викладача кафедри теорії та практики англійської мови Анну Аблову, її звинуватили в порушенні наказу не брати участі в мітингах на території вузу, повідомляє Euroradio.

Окрім цього, повідомляється про відрахування з Білоруського національного технічного університету від 20 до 30 студентів, з Білоруської державної академії мистецтв — 3 студентів.

  • Опівночі 26 жовтня сплив термін Народного ультиматуму, висунутого самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку, який мав заявити про відставку, припинити насильство і звільнити політвʼязнів.
  • Після цього Лукашенко пригрозив студентам і викладачам відрахуваннями та звільненнями через участь у протестах, також він зізнався, що саме за його наказом 25 жовтня у Мінську жорстоко розігнали акцію протесту.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію» , про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.