Єрмак: ЄС і США не можуть диктувати Україні, як проводити реформи — зобовʼязання виконаємо

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що міжнародні партнери з Євросоюзу і США не можуть диктувати Україні, як і коли проводити реформи, але українська сторона, безумовно, виконає взяті на себе зобовʼязання.

Про це він розповів у великому інтервʼю «Бабелю».

Єрмак пояснив це на прикладі кредиту в банку. «Я взяв у банку кредит і повинен його виплачувати. Але це не означає, що банк буде мені диктувати, що їсти на сніданок. У нас є зобовʼязання, навіть не зовсім в українських інтересах, їх уклали до нас, але ми будемо їх виконувати — вони безумовні та непорушні», — сказав голова ОП.

Єрмак сказав, що частина реформ йде повільно і не завжди ефективно, але без ключових з них, як-от реформи правоохоронної та судової систем, Україна не зможе сформувати привабливий інвестиційний клімат.

«Ми будемо наполегливо продовжувати стимулювати зміни, щоб отримати ефективних правоохоронців і чесні та справедливі суди», — зазначив Єрмак.

При цьому голова ОП уникнув відповіді на питання, чому дотепер не ліквідовано Окружний адміністративний суд Києва, який очолює підозрюваний в корупції суддя Павло Вовк.

«Ми хочемо будувати партнерські відносини з усіма, але самі знаємо, що нам потрібно реформувати. Якщо запитати сьогодні будь-якого голову суду, напевно, вони знають, хто я такий, але чи чули вони мій голос? Комусь я хоч раз подзвонив, просто про щось попросив, щось порекомендував? Упевнений, ви почуєте відповідь «ні», — сказав Єрмак.