Справа ОАСК: Вища рада правосуддя відмовилась відсторонити ще пʼятьох суддів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Вища рада правосуддя (ВРП) відмовилася відсторонити заступника голови Київського окружного адмінсуду Євгенія Аблова та ще чотирьох суддів цього ж суду. Про це повідомляє НВ.

Зазначимо, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова клопотала про їх відсторонення у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

ВРП пояснила це рішенням тим, що докази, якими обґрунтовано підозру Аблову «здобули без дозволу суду на використання результатів негласних слідчих дій, які отримали під час розслідування іншого провадження». У Вищій раді зазначили, що це не відповідає вимогам кримінально-процесуального кодексу.

Також у Вищій раді правосуддя вважають необґрунтованими ризики, які можуть виникнути, якщо Аблов продовжить здійснювати правосуддя. Крім того, у повідомленні ВРП сказано, що Офіс генпрокурора не надав доказів того, що суддя Аблов може впливати на свідків.

Клопотання про відсторонення ще трьох суддів Окружного адмінсуду Києва Володимира Келеберди, Олексія Огурцова та Ігоря Погрібніченка ВРП повернула Венедіктовій без розгляду «через порушення порядку повідомлення судді про підозру».

Суддю Ігоря Качуру відмовились відстороняти через «відсутність належного обґрунтування висунутих йому підозр».

Нагадаємо, 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно відмовилася відсторонити голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка — клопотання генпрокурора повернули без розгляду. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «нема доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного.