Окружний адмінсуд доручив Мінʼюсту прибрати з реєстру інформацію про Ситника як директора НАБУ. У міністерстві відповіли

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва доручив Міністерству юстиції прибрати інформацію про Артема Ситника як очільника НАБУ з Єдиного державного реєстру через рішення Конституційного суду про незаконність його призначення. Проте глава Мінʼюсту Денис Малюська відповів, що відомство не може вносити зміни до реєстру.

Про рішення суду повідомила його пресслужба.

Суд розглядав позов колишнього заступника керівника головного підрозділу детективів Олександра Караєва про незаконне звільнення та зʼясував, що Ситник незаконно перебуває на посаді — 28 серпня Конституційний суд визнав, неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією призначення директора НАБУ до його повноважень не входить.

Окружний адмінсуд вирішив задовольнити зауваження Караєва про необхідність поновити його на посаді, а разом з тим доручив Мінʼюсту внести зміни в Єдиний державний реєстр юридичних осіб про Артема Ситника на підставі рішення КС.

Водночас Малюська у Facebook зазначив, що Мін’юст не може вносити зміни до Єдиного державного реєстру, щоб виконати рішення Конституційного суду.

«Зміни до інформації, що містяться в реєстрах, вносять державні реєстратори, а Мін’юст лише розглядає скарги на дії реєстраторів і вносить дані до ЄДР виключно за результатами розгляду таких скарг», — заявив міністр.

За його словами, немає ані правової підстави, ані повноважень виключати інформацію про Ситника як директора НАБУ з ЄДР, «і він там залишиться».

Малюська додав, що положення закону про НАБУ в частині процедури призначення Ситника досі чинні та залишаться такими до 17 грудня 2020 року.

Окрім цього, суд доручив ДБР порушити кримінальні справи щодо Ситника за ст. 109 (захоплення влади), ч. 4 ст. 382 (невиконання судового рішення), ч. 1, 2 статті 353 ККУ (самовільне присвоєння владних повноважень). Окружний адмінсуд також встановив термін — 1 місяць — для подання звітів про виконання рішення.

  • 16 вересня Конституційний суд визнав неконституційними деякі положення закону про НАБУ. Ідеться про права президента створювати НАБУ, призначати і звільняти його директора.
  • НАБУ розслідує корупційні злочини чиновників вищої ланки і народних депутатів. Створення Національного антикорупційного бюро було однією з ключових вимог Європейського Союзу для надання безвізу та подальшого вступу України до ЄС.