У НАБУ кажуть, що Окружний адмінсуд намагається заблокувати їхню роботу «заангажованим і абсурдним» рішенням щодо Ситника

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У НАБУ кажуть, що Окружний адмінсуд намагається заблокувати їхню роботу «заангажованим і абсурдним» рішенням щодо Ситника

Facebook / НАБУ

Національне антикорупційне бюро назвало рішення Окружного адмінсуду Києва щодо глави Артема Ситника «заангажованим і абсурдним у правовому сенсі». Напередодні суд доручив Міністерству юстиції вилучити з реєстру Ситника як очільника НАБУ.

Про це повідомляє пресслужба відомства у Facebook.

«Рішення Окружного адміністративного суд Києва щодо діяльності Національного бюро і директора НАБУ є заангажованим і абсурдним у правовому сенсі. Його справжня мета — заблокувати роботу інституції, яка викрила суддів ОАСК на масштабних зловживаннях і спробі захоплення влади», — зазначили в НАБУ.

Нацбюро розцінює це рішення як втручання у свою роботу, а також як спробу в будь-який спосіб усунути Ситника з посади. НАБУ оскаржить це рішення Окружного адмінсуду.

У бюро наголосили, що наразі немає причин, щоб звільнити Ситника з посади, тому він продовжує виконувати свої повноваження, а НАБУ працює у штатному режимі.

Що за рішення?

26 жовтня Окружний адміністративний суд Києва постановив, що Ситник незаконно перебуває на посаді — 28 серпня Конституційний суд визнав протиправним його призначення у 2015 році. Разом з тим він доручив Мінʼюсту вилучити з Єдиного державного реєстру інформацію про Ситника на підставі рішення КС. Проте в Міністерстві юстиції зазначили, що не мають права вносити правки в реєстр.

Також суд доручив ДБР відкрити провадження щодо Ситника за статтям про захоплення влади, невиконання судового рішення і про самовільне присвоєння владних повноважень. Суд зобов’язав Кабмін і РНБО проконтролювати виконання рішення Конституційного суду. На це суд дав 1 місяць.

  • 16 вересня Конституційний суд визнав неконституційними деякі положення закону про НАБУ. Ідеться про права президента створювати НАБУ, призначати і звільняти його директора.
  • НАБУ розслідує корупційні злочини чиновників вищої ланки і народних депутатів. Створення Національного антикорупційного бюро було однією з ключових вимог Європейського Союзу для надання безвізу та подальшого вступу України до ЄС.