У Білорусі силовики розігнали вечірній протест у Мінську, сотні людей затримані. КДБ вбачає в діях активістів «акти тероризму»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Білорусі ввечері 26 жовтня силовики знову жорстоко розігнали акцію протесту проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка в центрі Мінська.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Зокрема, протестувальників затримували на проспекті Незалежності, Жовтневій площі та площі Якуба Коласа.

За даними правозахисного центру «Вясна», правоохоронці затримали понад 270 осіб.

Силовики відкривають вогонь по мирних протестувальниках через безпорадність і неможливість впливати на те, що людей на вулицях стає дедалі більше, заявила хірург 3-ї міської лікарні Мінська Катерина Бернар в інтерв’ю Baza.

«Так само вони застосовували зброю 9, 10, 11 серпня. Тоді теж були вогнепальні поранення. Люди просто виходять і висловлюють свою точку зору. І вчора вони кидали гранати у спини людей, які тікали. Так само було в серпні, коли застрелили Тарайковського, — він був без зброї, без нічого, вони застрелили його на площі. Пік припав, звичайно, на серпень. Після цього було більше поодиноких звернень. Протягом цих двох місяців теж бували жорстокі затримання», — розповіла вона.

За словами лікарки, під час затримання протестувальники отримували переважно закриті черепно-мозкові травми та множинні забої різних частин тіла.

«Найжорсткіше, що особисто я бачила, — це гучна історія з Максимом Хорошиним, я була його лікарем: величезна кількість ударів, ЗЧМТ. Він був виписаний за власною заявою на амбулаторне лікування. Це був просто кричущий випадок. Оскільки його багато хто знає і він працює в різних сферах, це набуло максимального розголосу. Однак скільки таких і більш жорстоких випадків не розголошуються. Про це забороняється розповідати медпрацівникам — їх дуже багато», — додала Бернар.

Також Бернар зазначила, що стикалася з випадками, коли протестувальники не хотіли звертатися до медиків, а їхні документи вилучали силовики.

«Були пацієнти, які категорично не хотіли їхати до лікарні. А після того як пацієнти все ж надходили до стаціонарів, всі ці справи й огляди лікарів вилучали співробітники органів. Якщо пацієнт вказував, що його побили або застосовували якесь насильство з боку силовиків, ці всі справи передаються одразу на контроль державі у формі окремого сповіщення. Передає [їх] адміністрація наших лікарень», — розповіла вона, зауваживши, що з боку адміністрацій незгодних із режимом «тепер немає, а якщо є, то вони одразу стають вже не адміністрацією», і що за медиками пильно стежать.

Водночас у Комітеті держбезпеки Білорусі вважають, що поведінку протестувальників під час акцій протесту можна розглядати як тероризм.

Про це заявив начальник відділу слідчого управління КДБ Костянтин Бичек, пише БелТА.

«Під час несанкціонованої акції, яка відбулася 25 жовтня в Мінську, радикально налаштовані громадяни зробили спробу захопити будівлю Центрального РУВС. Після припинення співробітниками правоохоронних органів протиправних дій агресивно налаштовані громадяни попрямували у спальні райони міста, де продовжили грубо порушувати громадський порядок, поставивши під загрозу безпеку і спокій людей», — заявив він.

Також Бичек розповів, що в Гомелі під держаком біло-червоного прапора виявили ​​міну, яка мала спрацювати під час спроби вилучити її, а також про дві спроби підпалити торгові кіоски з використанням пляшок із запальною сумішшю.

Окрім цього, співробітник КДБ повідомив про пʼять випадків умисного замикання ланцюга на різних ділянках залізниці, що спричинило збої в роботі програмного забезпечення і могло призвести до катастрофи.

«Ці дії сплановані та реалізовані організованими злочинними групами, які намагаються дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію у країні, залякакти населення, насильницьким шляхом змінити існуючий конституційний лад. Такі дії — повʼязані з організацією вибухів, підпалів тощо, що створюють небезпеку загибелі людей, заподіяння їм тілесних ушкоджень або настання інших тяжких наслідків, з метою вплинути на ухвалення рішень органами влади або перешкодити політичній або іншій суспільній діяльності, — кваліфікуються як акт тероризму», — додав він.

  • Опівночі 26 жовтня сплив термін Народного ультиматуму, висунутого самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку, який мав заявити про відставку, припинити насильство і звільнити політвʼязнів.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.