У Білорусі опозиція оголосила загальнонаціональний безстроковий страйк — Лукашенко не виконав умови ультиматуму

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Білорусі опівночі 26 жовтня сплив термін Народного ультиматуму, висунутого самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку, який мав заявити про відставку, припинити насильство і звільнити політвʼязнів.

Умови ультиматуму виконані не були, натомість силовики розігнали активістів під час маршу у неділю, 25 жовтня. Правоохоронці застосували проти мирних людей спецзасоби — світлошумові гранати, газові гранати і гумові кулі.

У зв’язку з цим білоруська опозиція вже оголосила початок загальнонаціонального безстрокового страйку. Людей закликали не приходити на роботу і навчання, закрити свої заклади та офіси, припинити користуватися і співпрацювати з державними послугами і сервісами, зняти всі гроші з рахунків в банках, а також виходити на вулиці.

Одна з лідерок білоруської опозиції Світлана Тихановська після недільного маршу заявила, що режим Лукашенка «не гідний білоруського народу» і «втрачає владу».

«Режим сьогодні знову показав білорусам, що насильство — єдине, на що він здатний. Але підривати світлошумові гранати в натовпі людей і під вікнами пологових будинків — це не сила. Режим не готовий говорити правду, відповідати за свої слова і виконувати вимоги людей. Тому завтра, 26 жовтня, почнеться загальнонаціональний страйк. Білоруси зроблять цей крок, тому що їхнє слово — закон. Закон, якого нас намагалися позбавити, але який ми обовʼязково повернемо. І в цьому нам допоможе наша головна мирна зброя — солідарність», — написала вона у своєму Telegram-каналі.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію» , про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.