Тихановська записала нове відео до білорусів щодо ультиматуму Лукашенку. Обіцяє підтримку всім, хто приєднається до страйку

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Тихановська записала нове відео до білорусів щодо ультиматуму Лукашенку. Обіцяє підтримку всім, хто приєднається до страйку

Светлана Тихановская / Telegram

Одна з лідерок білоруської опозиції Світлана Тихановська підтримала всіх, хто приєднається до страйку, якщо Лукашенко не виконає ультиматум — до 25 жовтня він має оголосити про відставку, припинити насильство та звільнити політв’язнів.

Про це вона заявила у відеозверненні, яке оприлюднила її пресслужба у Telegram.

«Якщо вимоги не будуть виконані, 26 жовтня білоруси оголосять загальнонаціональний страйк. Я знаю, що працівники підприємств і транспортники, працівники БелЖД, вчителі та студенти планують страйки та кампанії непокори. Я знаю, що приватний бізнес підтримає страйкарів — 26 жовтня свої двері зачинять багато компаній і підприємств. Спортсмени, діячі культури, лікарі та релігійні громади будуть влаштовувати свої акції підтримки. Так почнеться перший тиждень національного страйку», — заявила Тихановська.

Вона запевнила, що кожен, хто пристане на «сторону народу», отримає всю можливу допомогу громадських організацій і фондів. Лідерка опозиції наголосила, що ніхто не залишиться в біді, вона підтримає кожного, хто приєднається до протестів.

Зазначимо, що за даними ЦВК Білорусі Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників та активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви. Наразі Тихановська зустрічається з європейськими лідерами та закликає ввести санкції проти Лукашенка та оточення. Також вона гарантує самопроголошеному президенту безпеку, якщо той мирно передасть владу опозиції.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію» , про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів проти фальсифікацій на виборах президента Білорусі, на яких ушосте начебто переміг Олександр Лукашенко, від міліцейського насильства постраждали щонайменше 1 376 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.