Меркель зустрілась з білоруською опозиціонеркою Тихановською. Говорили про мітинги та Лукашенка

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Меркель зустрілась з білоруською опозиціонеркою Тихановською. Говорили про мітинги та Лукашенка

Twitter / Steffen Seibert

Канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілася з білоруською опозиціонеркою Світланою Тихановською. Про це у Twitter повідомив речник уряду Штеффен Зайберт.

Зустріч відбулась у Берліні та тривала 45 хвилин.

Пресслужба Тихановської у Telegram-каналі зазначає, що опозиціонерка розповіла Меркель про те, що мирні мітинги в Білорусі тривають, тому режим Олександра Лукашенка продовжує збільшувати кількість політвʼязнів.

Тихановська підкреслила, що протести в Білорусі не є боротьбою проти Росії або Європи —це наслідок білоруської внутрішньої кризи. І головна мета народу зараз — нові вибори.

«Важливо, щоб вони були проведені найближчим часом, оскільки 26 років народ жив під тиском і терпіти його більше не має наміру», — зазначила опозиціонерка.

Вона додала, що білоруський народ також очікує на інвестиційну підтримку, допомогу незалежним медіа і громадським організаціям — для подолання наслідків кризи.

Раніше з Тихановською у Вільнюсі зустрівся президент Франції Емманюель Макрон, який пообіцяв допомогти в переговорах з урегулювання політичної кризи в Білорусі та звільнення політв’язнів. Згодом опозиціонерка виступить перед парламентом Франції.

Нагадаємо, у Білорусі щодня відбуваються різні мирні акції та марші. Наприклад, у Мінську 5 жовтня відбувся Марш пенсіонерів — «Бабусі проти насильства, дідусі проти ОМОНу».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 23 вересня Лукашенко влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили. Після цього низка країн заявили, що не визнають ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента.