ЦВК Киргизстану призначила повторні парламентські вибори

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
ЦВК Киргизстану призначила повторні парламентські вибори

Telegram / Клооп

Центральна виборча комісія Киргизстану призначила дату повторних парламентських виборів.

Про це повідомили в інформаційному відділі ЦВК республіки.

«Центральна комісія з виборів і проведення референдумів Киргизької Республіки на своєму засіданні 21 жовтня 2020 року постановила призначити повторні вибори депутатів Жогорку Кенеша Киргизької Республіки нового скликання на неділю, 20 грудня 2020 року», — йдеться у повідомленні.

У ЦВК доручили уряду Киргизстану виділити необхідні фінансові кошти для проведення повторних виборів згідно із затвердженим кошторисом витрат, а також вжити необхідні заходи під час підготовки та проведення виборів.

Рішення про призначення дати нових парламентських виборів було ухвалено на основі Конституції Киргизстану після визнання недійсними результатів попередніх виборів.

  • 4 жовтня в Киргизстані відбулися вибори депутатів до парламенту VII скликання. Із 16 партій пройшли чотири — три з них провладні. Подолати 7-відсотковий барʼєр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан». Люди вимагали перевиборів і говорили про масові підкупи та фальсифікації.
  • Під час масових протестів почалися зіткнення з поліцією і захоплення органів державної влади. Протестувальники зайняли будівлю парламенту, резиденцію президента і мерію столиці — Бішкека. Згодом ЦВК Киргизстану визнала результати парламентських виборів недійсними.
  • 9 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав указ про введення надзвичайного стану і комендантської години в Бішкеку. Зранку того ж дня він відправив у відставку уряд країни та прем’єр-міністра Кубатбека Боронова. 14 жовтня з другої спроби парламент Киргизстану проголосував за призначення нового уряду країни на чолі з Садиром Жапаровим, якого за девʼять днів до того звільнили з СІЗО.
  • 15 жовтня президент Жеенбеков оголосив про відставку. В. о. глави держави став новий глава уряду Жапаров.