ЦВК Киргизстану скасувала результати парламентських виборів. Переглянути їх доручив президент

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ЦВК Киргизстану скасувала результати парламентських виборів. Переглянути їх доручив президент

Flickr / Norbert Bánhidi

Центральна виборча комісія Киргизстану визнала недійсними результати парламентських виборів у країні, які призвели до масових протестів.

Про це пише місцеве видання KG24.

Перед цим президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив про свою готовність анулювати результати парламентських виборів, щоб врегулювати ситуацію із протестами у країні. За його словами, уночі «окремі політичні сили» здійснили спробу захопити владу. Жеенбеков підкреслив, що дав наказ правоохоронцям не стріляти у протестувальників.

«Під приводом виборів вони порушили громадський порядок, вчинили розгром. Не підкоряючись вимогам правоохоронних органів, вони били медиків і громили будинки. Я віддав наказ правоохоронним органам не стріляти, щоб уникнути кровопролиття. До останньої миті ми докладали всіх зусиль, щоб ситуація не загострилася», — сказав президент.

Однак опозиція уже почала формувати власні органи влади. Зокрема, шість партій об’єдналися в Координаційну раду. Вони закликали парламентарів зібратися на позачергове засідання, щоб призначити новий уряд країни.

Мер столиці Бішкека Азіз Суракматов повідомив, що подає у відставку. У зв’язку з цим опозиційні сили одразу заявили, що призначили мером Жоошбека Коеналієва. Мерію міста наразі контролюють протестувальники.

  • 4 жовтня в Киргизстані пройшли вибори депутатів до парламенту VII скликання. Із 16 партій пройшли чотири, три з яких провладні. Подолати 7-відсотковий барʼєр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан». Люди вимагають перевиборів і говорять про масові підкупи та фальсифікації.
  • Під час масових протестів почалися сутички з поліцією та захоплення органів державної влади. Протестувальники зайняли будівлю парламенту, резиденцію президента та мерію столиці Бішкека. Також вони звільнили із СІЗО колишнього президента Алмазбека Атамбаєва.