У Киргизстані на парламентських виборах перемогли провладні партії. Опозиція не визнала результати і готує протести

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Киргизстані на парламентських виборах перемогли провладні партії. Опозиція не визнала результати і готує протести

Flickr / Norbert Bánhidi

На парламентських виборах у Киргизстані перемогу здобули провладні партії, які пов’язують із чинним президентом Сооронбаєм Жеенбековим.

Про це пише Інтерфакс.

За останніми даними, найбільше голосів на виборах здобула партія «Бірімдик» («Єдність») — 24,5%. Партія «Мекен Киргизстан» («Батьківщина Киргизстан») отримала 23,88%, а партія «Киргизстан» — 8,7%. Усі вони вважаються провладними.

Водночас подолати 7-відсотковий бар’єр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан» («Єдиний Киргизстан»). Таким чином, до парламенту проходять чотири партії, з яких лише одна представлена у чинному скликанні парламенту.

Найбільші опозиційні сили, які переважно пов’язані з колишнім президентом Алмазбеком Атамбаєвим, повідомили, що не визнають результатів через фальсифікації.

Представники партії соціал-демократів заявили, що оголошують безстрокову акцію протесту. Атамбаєв закликав своїх прихильників вийти на мітинг об 11-й годині (за Києвом), а партії «Республіка» і «Ата-Макен» («Вітчизна») планують свою акцію на 14-ту годину.

Місія спостерігачів від Парламентської асамблеї тюркомовних країн уже зазначила, що парламентські вибори в Киргизстані відбулися і минули без серйозних фальсифікацій.

«За попередніми даними, партія «Бірімдик» посіла перше місце. Це була складна робота команд. У боротьбі брали участь багато партій. З точки зору розвитку демократії, це є великим кроком у проведенні виборів. Втручання з боку керівництва країни не було, ми не зафіксували фактів підкупу виборців», — зазначив голова місії Ісман Усма.

  • У серпні 2019 року в Киргизстані спецзагін поліції в селі Кой-Таш (передмістя Бішкека) зі стріляниною штурмував резиденцію Атамбаєва. Унаслідок спецоперації кілька його прихильників отримали поранення. Киргизькі спецпризначенці не змогли затримати Атамбаєва в його резиденції в селі Кой-Таш. Його прихильникам вдалося відтіснити силовиків і захопити в заручники шістьох оперативників.
  • Але наступного дня спецпризначенці спробували вдруге штурмувати резиденцію Атамбаєва. Увечері того ж дня Атамбаєв здався. Унаслідок зіткнення силовиків і прихильників Атамбаєва постраждали 52 людини — одна з них загинула, двоє в реанімації.
  • 9 серпня колишнього президента заарештували. Його помістили в СІЗО Держкомітету з безпеки. Тоді Атамбаєву висунули звинувачення в низці тяжких злочинів, зокрема в підготовці державного перевороту. Йому загрожує довічний термін.
  • У червні 2020 року Атамбаєва засудили до 11 років позбавлення волі за незаконне звільнення з-під варти кримінального авторитета Азіза Батукаєва.