Експрезидента Киргизстану засудили до 11 років тюрми за звільнення з-під варти кримінального авторитета

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Експрезидента Киргизстану засудили до 11 років тюрми за звільнення з-під варти кримінального авторитета

Пресслужба президента російської федерації

Суд у Бішкеку (Киргизстан) визнав колишнього президента Алмазбека Атамбаєва винним у корупції у справі про незаконне звільнення з-під варти кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Експрезидента засудили до 11 років ув’язнення. Про це повідомляє Интерфакс.

«Суд постановив визнати Алмазбека Атамбаєва винним в організації корупції і призначити покарання у вигляді позбавлення волі на 11 років і два місяці з позбавленням державних нагород та конфіскацією майна», — оголосив суддя.

У справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Батукаєва в корупції підозрюють загалом 19 колишніх чиновників Киргизстану. 14 підозрюваних підписали угоди про співпрацю зі слідством.

Про що йдеться?

Кримінальний авторитет Азіз Батукаєв, який відбував тривалий термін увʼязнення в колонії, в 2013 році був звільнений за станом здоровʼя, після чого виїхав до Чечні. Парламентська комісія в тому ж році встановила, що про його звільнення клопотав ексомбудсмен Киргизстану, до виїзду кримінального авторитета були причетні високопосадовці, однак тоді розслідування не завершили.

У 2019 році МВС Киргизстану відновило розслідування. Тоді затримали колишнього віцепремʼєра Шаміля Атаханова, ексміністра охорони здоровʼя Динара Сагінбаєва та кілька посадовців МОЗ, які, за версією слідства, умисно діагностували Батукаєву важке захворювання, що стало підставою для його звільнення з-під варти.

  • Алмазбек Атамбаєв був президентом Киргизстану з 2011 по 2017 рік.
  • Наприкінці червня 2019 року з нього зняли недоторканність після того, як генпрокуратура країни визнала обґрунтованими обвинувачення, висунуті проти нього групою депутатів – у корупції та незаконному збагаченні.
  • Увечері 7 серпня в Киргизстані спецзагін поліції в селі Кой-Таш (передмістя Бішкека) зі стріляниною штурмував резиденцію Атамбаєва. Унаслідок спецоперації кілька його прихильників отримали поранення. Киргизькі спецпризначенці не змогли затримати Атамбаєва в його резиденції в селі Кой-Таш. Його прихильникам вдалося відтіснити силовиків і взяти в заручники шістьох оперативників.
  • Але наступного дня спецпризначенці спробували вдруге штурмувати резиденцію Атамбаєва. Увечері того ж дня Атамбаєв здався. Внаслідок зіткнення силовиків і прихильників Атамбаєва постраждали 52 людини — одна з них загинула, двоє в реанімації.
  • 9 серпня колишнього президента заарештували. Його помістили в СІЗО Держкомітету з безпеки. Тоді Атамбаєву висунули звинувачення у низці тяжких злочинів, зокрема у підготовці державного перевороту. Йому загрожує довічний термін.