ЦВК Киргизстану пропонує провести нові парламентські вибори до кінця року. Але радить вирішити, чи всі партії допускати до участі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Центральна виборча комісія Киргизстану обговорила можливу дату проведення повторних парламентських виборів — їх можуть призначити на 20 грудня. Про це повідомили у пресслужбі комісії.

Члени ЦВК пропонують саме таку дату, щоб встигнути підбити підсумки голосування ще до кінця 2020 року.

Але в комісії зазначили, що призначать вибори лише після внесення парламентом змін до виборчого законодавства. Зокрема, про зниження виборчого порогу проходження у парламент та розміру виборчої застави, а також чи братимуть участь у виборах партії, дії яких стали підставою для визнання недійсними попередніх результатів голосування.

  • 4 жовтня в Киргизстані відбулися вибори депутатів до парламенту VII скликання. Із 16 партій пройшли чотири — три з них провладні. Подолати 7-відсотковий барʼєр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан». Люди вимагають перевиборів і говорять про масові підкупи та фальсифікації.
  • Під час масових протестів почалися зіткнення з поліцією і захоплення органів державної влади. Протестувальники зайняли будівлю парламенту, резиденцію президента і мерію столиці — Бішкека. Згодом ЦВК Киргизстану визнала результати парламентських виборів недійсними.
  • 9 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав указ про введення надзвичайного стану і комендантської години в Бішкеку. Зранку того ж дня він відправив у відставку уряд країни та прем’єр-міністра Кубатбека Боронова. 14 жовтня з другої спроби парламент Киргизстану проголосував за призначення нового уряду країни на чолі з Садиром Жапаровим, якого за девʼять днів до того звільнили з СІЗО.
  • 15 жовтня президент Жеенбеков оголосив про відставку. В. о. глави держави став новий глава уряду Жапаров.