У Киргизстані протестувальники захопили резиденцію президента

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У столиці Киргизстану Бішкеку, де з вечора 5 жовтня відбуваються сутички із силовиками, мітингувальники штурмом захопили резиденцію президента Сооронбая Жеенбекова, яку в народі називають «Білий дім».

Про це повідомляють Kloop і низка місцевих ЗМІ.

Сили поліції не заважали учасникам мітингу, їх просто не було. Із резиденції екстрено евакуювалися чиновники і співробітники. У будівлі працюють парламент, апарат президента і сам голова держави.

У штурмі брала участь захоплена раніше пожежна машина, яку протестувальники застосували проти силовиків, використовуючи її як водомет. Силовики використовували водомети, світлошумові гранати та газ із рушницями. Кілька разів техніка силовиків намагалася вʼїхати в натовп людей, але її закидали пляшками із запальною сумішшю.

За даними ЗМІ, у сутичках постраждали щонайменше 100 осіб. Деякі важко поранені.

На центральній площі Ала-Тоо близько тисячі людей, вони скандують гасла. Частина протестувальників рушили до будівлі Державного комітету національної безпеки. Локальні сутички з силовиками тривають.

  • 4 жовтня в Киргизстані пройшли вибори депутатів до парламенту VII скликання. Із 16 партій пройшли чотири, три з яких провладні. Подолати 7-відсотковий барʼєр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан». Люди вимагають перевиборів і говорять про масові підкупи та фальсифікації.