У Киргизстані силовики почали розгін мітингувальників з гранатами та газом. У відповідь полетіло каміння

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Киргизстані під будівлею парламенту в Бішкеку почалися сутички мітингувальників і силовиків. Останні застосовують водомети, світлошумові гранати, сльозогінний газ і стріляють з рушниць в людей гумовими кулями.

Про це повідомляють Kloop і низка місцевих ЗМІ.

Масштабні мітинги на центральній площі столиці Ала-Тоо почалися ще вдень. Під вечір мітингувальники рушили до будівлі парламенту і резиденції президента, після чого частина протестувальників спробувала штурмувати резиденцію. Після цього почалися сутички з поліцією.

МВС Киргизстану закликало протестувальників розійтися. На спроби розгону люди відповіли камінням, почали будувати барикади, перевернули автомобілі поліції і атакували групи силовиків. Серед активістів є травмовані — багато хто отримав проникні поранення гумовими кулями.

Зараз відомо про як мінімум 70 поранених, серед яких депутат парламенту Жанар Акаєв. На самій площі протестувальників не залишилося, але локальні сутички тривають у центрі столиці.

  • 4 жовтня в Киргизстані пройшли вибори депутатів до парламенту 7-го скликання. З 16 партій пройшли чотири, три з який провладні. Подолати 7-відсотковий барʼєр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан». Люди вимагають перевиборів і говорять про масові підкупи та фальсифікації.