Президент Киргизстану ввів у столиці надзвичайний стан. У центрі розпочалися сутички

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Президент Киргизстану ввів у столиці надзвичайний стан. У центрі розпочалися сутички

Telegram / Клооп

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав указ про введення надзвичайного стану та комендантської години в Бешкеку. Режим НС почне діяти 9 жовтня о 20:00 за місцевим часом. Про це повідомляє «Клооп».

Крім того, президент наказав Генштабу ввести війська та військову техніку для охорони порядку.

Тим часом у центрі Бішкеку тривають мітинги опозиційних партій, між протестувальниками почалися сутички — вони кидають камені та пляшки. ЗМІ повідомляють про затримання.

Біля будинку уряду відбувається мітинг на підтримку кандидата на посаду прем’єр-міністра ексдепутата Садира Жапарова. У ніч проти 6 жовтня протестувальники звільнили його з однієї з бішкекських тюрем, де він відбував 11-річний термін.

Ще один мітинг триває біля «Медіафоруму», але на підтримку іншого кандидата на посаду глави уряду — Омурбека Бабанова, якого висунули чотири опозиційні партії: «Республіка», «Ата Мекен», «Бір Бол» і «Реформа». Перед тим ці партії підписали меморандум про співпрацю.

Раніше на мітингу виступив колишній президент Алмазбек Атамбаєв, якому після недільних протестів змінили запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт. У червні Атамбаєва засудили до 11 років ув’язнення через звинувачення в корупції у справі про незаконне звільнення з-під варти кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

Зранку 9 жовтня президент Жеенбеков відправив у відставку уряд країни та прем’єр-міністра Кубатбека Боронова. Перед тим він заявив, що готовий до переговорів з опозицією.