В. о. президента Киргизстану став новий глава уряду Жапаров. Десять днів тому його звільнили з СІЗО

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В. о. президента Киргизстану став новий глава уряду Жапаров. Десять днів тому його звільнили з СІЗО

Sputnik / Табилди Кадирбеков

Спікер парламенту Киргизстану Канатбек Ісаєв відмовився виконувати обов’язки президента. Відповідно до Конституції Ісаєв автоматично отримав посаду в. о. президента після того, як вранці 15 жовтня глава держави Сооронбай Жеенбеков оголосив про відставку. Про це повідомляють 24.kg та Kloop.

«У звʼязку з тим, що термін роботи шостого скликання парламенту закінчується, я вважаю для себе неможливим виконання повноважень президента», — заявив Ісаєв.

Після його заяви новий прем’єр-міністр, опозиціонер Садир Жапаров, оголосив себе виконувачем обовʼязків президента. «Жеенбеков написав заяву про відставку. Спікер Канатбек Ісаєв відмовився від виконання обовʼязків президента. Повноваження президента та премʼєр-міністра передані мені», — сказав Жапаров.

Що відомо про Жапарова?

У 2017 році Садир Жапаров планував балотуватися на президента Киргизстану і міг би бути суперником Жеенбекова. До 2017 року він жив чотири роки за кордоном, тому що в Киргизстані його звинувачували у спробах насильницького захоплення влади і захоплення в заручники губернатора однієї з областей у 2013 році. Коли Жапаров повернувся до країни, його відразу після перетину кордону затримали.

На момент початку політичної кризи Жапаров перебував ув одній з тюрем у Бішкеку, відбував 10-річний термін. Його звільнили під тиском протестувальників у ніч на 6 жовтня.