У Харкові прощаються із загиблими в авіакатастрофі Ан-26 біля Чугуєва. Зеленський посмертно їх нагородив

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Харкові прощаються із загиблими в авіакатастрофі Ан-26 біля Чугуєва. Зеленський посмертно їх нагородив

Офіс президента / Telegram

У Харкові на площі Свободи проходить церемонія прощання з офіцерами і курсантами Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, які загинули 25 вересня в авіакатастрофі Ан-26 біля Чугуєва. Трансляцію веде «5 канал».

Над майданом Свободи пролетіли три військові літаки. Пам’ять загиблих ушанували хвилиною мовчання.

В авіакатастрофі загинули 19 курсантів з різних регіонів України та 7 членів екіпажу. Єдиний, хто вижив, — 20-річний курсант Вʼячеслав Злочевський.

Із курсантом Віталієм Вільховим попрощались 29 вересня. Він помер у лікарні від отриманих опіків наступного дня після катастрофи — 26 вересня. Похорони інших загиблих відбуваються 6 жовтня, адже до цього їхні тіла ідентифікували.

У церемонії прощання взяв участь президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена. Президент відзначив 27 військових медаллю «За військову службу Україні», 26 з них – посмертно.

Після церемонії тіла загиблих переправили до Чугуєва. Звідти їх відправили в свій останній політ на батьківщину. Загиблі з 11 областей, їх ховатимуть там, де вони народились. Зазначимо, що в авіакатастрофі загинув 20-річний Олександр Скочков — син штурмана Іл-76, який бойовики на Донбасі збили у 2014 році. Олександра поховають поруч з батьком у Мелітополі.

Нагадаємо, увечері 25 вересня в Харківській області літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому. Віцепремʼєр-міністр Олег Уруський, який очолив урядову комісію з розслідування обставин і причин авіакатастрофи, заявив, що причиною трагедії могли стати технічні несправності, «які мали місце». Також він зазначив, що до несправностей додався «людський фактор».

Також зазначимо, що експерти закінчили розшифровувати чорні ящики з літака, звіт мають оприлюднити наприкінці жовтня.