Після аварії Ан-26 відсторонили 7 чиновників. Дешифрування чорних ящиків завершили — звіт у кінці жовтня

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Віцепремʼєр-міністр і голова комісії з розслідування катастрофи військового літака Ан-26 Олег Уруський заявив, що після трагедії Міноборони відсторонило 7 посадових осіб.

Про це він розповів в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера».

За його словами, указом усунули пʼять членів льотної бригади і двох заступників керівника Харківського університету повітряних сил імені Івана Кожедуба, 20 курсантів якого загинули в аварії.

Уруський заявив, що дешифрування чорних ящиків завершено. Фахівцям вже вдалося відновити половину польоту. «Відомо, що під час польоту командир літака повідомив керівнику польоту про відмову індикатора лівого двигуна, після чого політ продовжили. Хоча виконання завдання керівництвом польоту було припинено», — розповів він.

«Потрібно вивчити дуже багато питань. Не тільки справність літака, а й людський фактор. Доведеться вивчити всю систему організації польотів у цьому навчальному закладі. Тому що є багато питань до організації польотів. І до дій екіпажу теж», — додав Уруський, зазначивши, що університет тепер перегляне організацію польотів.

Держкомісія представить свої звіти до 25 жовтня. Комісія з технічних причин відзвітує в листопаді.

  • Увечері 25 вересня в Харківській області літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.
  • На борту перебували 27 людей: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. В авіакатастрофі вижили лише двоє курсантів: один із них помер уранці наступного дня в лікарні, життю іншого нічого не загрожує.
  • За словами міністра оборони Андрія Тарана, курсанти проводили навчальні польоти, а сам літак до цього здійснив шість злетів і посадок поспіль. Керували літаком не курсанти, а досвідчені пілоти. Під час сьомого польоту командир екіпажу повідомив про проблеми з лівим двигуном і готувався до аварійної посадки, але раптово сталася катастрофа. Імовірно, літак зачепив крилом землю.